Arhiepiscopia Bucureştilor a acordat anul trecut ajutoare materiale şi financiare în valoare de aproximativ 8,4 milioane lei
„Această sumă nu cuprinde programul ‘Masa Bucuriei’ în Arhiepiscopia Bucureştilor (1.295.878,21 lei) şi nici cheltuielile legate de multiplele activităţi caritabile ocazionale sau tradiţionale ale parohiilor în favoarea persoanelor aflate în dificultate, care nu au fost cuantificate financiar”, se arată în Raportul general privind activităţile desfăşurate în Arhiepiscopia Bucureştilor în anul 2019, prezentat, sâmbătă, în cadrul şedinţei anuale a Adunării Eparhiale, potrivit https://basilica.ro/.
Potrivit documentului, intitulat „Valori perene şi probleme prezente ale satului românesc”, veniturile financiare obţinute de Arhiepiscopia Bucureştilor din activităţile sale economice (Fabrica de lumânări Făclia Sfinţilor Români şi Serviciul Colportaj ale Arhiepiscopiei Bucureştilor şi Cooperativa agricolă Via Domnului) sunt folosite pentru susţinerea multiplelor sale activităţi culturale, misionare, educaţionale sau social-filantropice, desfăşurate anual.
Prin intermediul instituţiilor de asistenţă socială şi medicală aflate în subordinea sa, precum şi prin toate unităţile bisericeşti din cuprinsul eparhiei, Arhiepiscopia Bucureştilor a continuat şi iniţiat în 2019 mai multe programe şi proiecte sociale pentru categorii defavorizate, precum: construirea unui nou centru de zi pentru copii cu deficienţe de auz în Bucureşti şi a trei case de tip familial pe lângă Mănăstirea Turnu, extinderea Centrului de zi pentru copii din oraşul Urlaţi, continuarea proiectului Banca de alimente din Protoieria Sector VI Capitală.
De asemenea, totalul cheltuielilor privind construirea, restaurarea, consolidarea sau pictarea lăcaşurilor de cult a fost, anul trecut, de aproximativ 65 milioane lei.
„În anul 2019 în Arhiepiscopia Bucureştilor au fost târnosite 10 biserici şi sfinţite cu agheasmă alte 4 lăcaşuri de cult. La acestea se adaugă punerea pietrei de temelie pentru 4 biserici noi, lucrările de construire a 46 biserici şi 23 capele, lucrările de consolidare şi restaurare la 112 biserici şi 5 capele, precum şi lucrările de pictare sau restaurare a picturii la 254 biserici. Anul trecut au fost recepţionate lucrările de pictură la 38 biserici”, se mai arată în raport.
O mare parte a veniturilor Arhiepiscopiei Bucureştilor au fost direcţionate pentru susţinerea lucrărilor de edificare a Catedralei Mântuirii Neamului – 3.027.098,00 lei.
Numărul total de clerici care-şi desfăşoară activitatea în Arhiepiscopia Bucureştilor este de 1.612 persoane. Aceştia deservesc un număr de aproximativ 3 milioane de creştini ortodocşi estimaţi la nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţelor Ilfov şi Prahova.
Sursa: cetateanul.ro